Ugrás a tartalomra

A gazdaság digitális fejlesztését támogató roadmap

Az érettég vizsgálat, valamint az adott üzem gazdasági, szakmai, piaci céljai alapján az Agrár-EDIH tanácsadó segítségével készül el az üzem digitalizációs terve a roadmap. A roadmap tartalmazza a tervezett fejlesztéseket, a szükséges fejlesztéseket, valamint azok alkalmazásához szükséges humánerőforrás fejlesztés terveit. A roadmap ágazatonként és az üzem vezetése, valamint a termékpálya szintjén tartalmazza az üzem céljához kapcsolódó szükséges fejlesztéseket.

Az ügyfél életút végén megismétlésre kerül a digitális érettség vizsgálat és aktualizálásra kerül az üzem digitális fejlesztését tartalmazó roadmap.

A roadmap, a megtérülési és finanszírozási terv alapján az Agrár-EDIH tanácsadó segítségével összeállításra kerül az Agrár-EDIH projekt keretében igénybe vehető szolgáltatások listája, ütemezése:

  • képzések,
  • „test before invest” szolgáltatás, a digitális technológiák és szolgáltatások kipróbálásának lehetősége,
  • bemutató üzem látogatás, a roadmap-hoz, illetve a személyes fejlesztés területéhez kapcsolódóan.

A roadmap elsődleges célja, hogy összefoglalja az adott gazdaság digitális fejlesztési lehetőségeit, a gazdaság működésével és céljaival összefüggésben. 
A gazdaság digitalizációja nem önálló és nem öncélú feladat. A digitalizáció, a technológiák és szolgáltatások, valamint az adatok gyűjtése, feldolgozása és az adatokra alapozott döntések a gazdaság céljait kell szolgálnia.
Az agrártermelés az élelmiszergazdaság része, a termékpályák kiinduló pontja. A termőföldtől az asztalig terjedő termékpályákat elsősorban a fogyasztók döntése, az igényeik, elvárásaik és lehetőségeik irányítják. Az élelmiszer termékpályák jövedelem termelő képességét a fogyasztói igények minél hatékonyabb kiszolgálásával lehet növelni. A termékpályák hatékonyságát az alapanyag termelés alapjaiban határozza meg. 
A digitalizáció, az adatok felhasználásával, az adat alapú döntésekkel és a precíziós beavatkozásokkal lehetővé teszi, hogy az agrár üzemek képesek legyenek a fogyasztói igények alapján tervezni a működésüket, termelésüket. 
A mezőgazdasági üzemek a termelés, az üzem szintű döntéshozás és termékpálya szintjén alkalmazhatja a digitális technológiákat és szolgáltatásokat, az adat alapú döntésekhez és a precíziós beavatkozásokhoz: